Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Δραματοθεραπεία (εργασία σε εξέλιξη)

Η δραματοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας της ψυχικής κατάστασης μέσω του θεάτρου. Χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές προσπαθεί να εισχωρήσει, να υποστηρίξει και να βοηθήσει τα άτομα να ανακαλύψουν με τρόπο ήπιο και σταδιακό τις αλήθειες τους, καθώς και να αναπτύξει την υγιή πλευρά τους, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική τους ισορροπία. Μέσα από τις τεχνικές της επιτυγχάνεται η διερεύνηση των εμπειριών του θεραπευμένου.



Στην αρχαιότητα χρησιμοποιείτο για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για τη γονιμοποίηση της γης, τον εξορκισμό μιας επιδημίας και για ότι άλλο ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να ζητήσει βοήθεια από κάποια ανώτερη δύναμη.

Σήμερα στόχος της δραματοθεραπείας είναι η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και της αυτογνωσίας, η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, η επίλυση ατομικών ή οικογενειακών προβλημάτων, και η αντιμετώπιση ποικίλλων κρίσεων τείνοντας στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη του κάθε ασθενή.

Χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας σε παιδιά και ενήλικες, κυρίως με ειδικές ανάγκες, στους εφήβους, στον εθισμό από ουσίες και στις διατροφικές διαταραχές. Επίσης, θεραπεύει διαταραχές της προσωπικότητας  και μετά-τραυματικού στρες, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, καταθλιπτικά συναισθήματα, δυσκολίες σύναψης σχέσεων, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή και ψυχοσωματικές ασθένειες.

 Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι η κίνηση, η μίμηση, η καθοδηγούμενη φαντασία, η ζωγραφική, ο πηλός. Σε μια δραματοθεραπευτική συνεδρία το σενάριο του κάθε μέλους ξεχωριστά παρουσιάζεται με συμβολική μορφή. Χρησιμοποιούνται θεατρικά έργα, μύθοι και παραμύθια τα οποία μιλούν για την ανθρώπινη κατάσταση και έχουν έμμεση σχέση με την κατάσταση του θεραπευόμενου.

Σε κάθε συνάντηση, χρησιμοποιείται ο λόγος, τόσο στην αρχή για να φανερωθεί το υλικό με το οποίο θα εργαστεί η ομάδα δραματοθεραπευτικά, όσο και στο τέλος ώστε να κατανοηθεί το νόημα της όλης διαδικασία. Ενδιάμεσα, υπάρχει η δράση κατά την οποία ο θεραπευόμενος επιλέγει ένα ρόλο. Ανάλογα με τον ποιο ρόλο και πως θα τον υποδυθεί αποκαλύπτεται σιγά σιγά το ψυχικό του πρόβλημα. Σε αυτές τις συναντήσεις ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να φανερώσει τα προσωπικά του βιώματα, χωρίς να είναι αναγκαίο να μιλήσει άμεσα για αυτά.

 

ΠηγέςΕ.Δ.Π.Ε., glyfadametropolitans, iatropedia, drasi-psyhis.blogspot.com,http://www.playtherapy.gr/dramatherapy/

(Εργασία: Λουκάς Αθηναίος Αθηνάδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου