Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η θεραπεία του αυτισμού μέσω της Θεατροθεραπείας (εργασία σε εξέλιξη)

Η θεραπεία του αυτισμού μέσω της  Θεατροθεραπείας

Η  θεατροθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που απευθύνεται  σε  όλους μας και κατά κύριο λόγο στα παιδιά με αυτισμό!Αυτό επειδή τα παιδιά με αυτισμό είναι κλεισμένα στον εαυτό τους. Μέσω της θεατροθεραπείας τα παιδιά περνούν από πολλές δοκιμασίες  οι οποίες στοχεύουν στην τόνωση της αυτοπεποίθησης τους. Επιπρόσθετα  η θεραπεία αυτή βοηθά στη σωστή και υγιή φιλία αλλά στην αντίληψη και την έκφραση των συναισθημάτων τους με αποτέλεσμα να παρακολουθούν και να συμμετέχουν με επιτυχία σε μια συζήτηση που θα αναπτύσσεται με εποικοδομητικό διάλογο. http://www.diakonima.gr

Το υψηλής ποιότητας θέατρο χαρίζει προσωπική ευχαρίστηση και ευκαιρία για δημιουργία νέων εικόνων και αφηγήσεων για τον κόσμο σπώντας την τροχοπέδη της γλώσσας και θέτοντας προβληματισμούς. «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας». ΜcDonnell, B. &  Shellard, D. (2006). Social impact study of UK theatre,  Arts Council England.

Χάρις Καρνέζη
(Γνωστικό Συμπεριφορικό Δράμα)

Η Δρ. Χάρις Καρνέζη προτείνει μία πρωτοποριακή μέθοδο για την θεραπεία του αυτισμού μέσω της θεατρικής έκφρασης. Η επιστήμονας και ηθοποιός, ανακάλυψε ότι οι στόχοι του θεάτρου ταιριάζουν με τις ανάγκες των αυτιστικών παιδιών , αντιλέγοντας στην άποψη ότι ο αυτισμός δεν επιτρέπει στα άτομα να έχουν κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες.
Η νέα μέθοδος προέκυψε όταν ανέλαβε, κατά το διδακτορικό της, να κάνει θέατρο σε μια ομάδα παιδιών με σύνδρομο Ασπεργκερ και κατάφερε να θεραπεύσει ένα παιδί που ήταν στο φάσμα του αυτισμού.
 Το μοντέλο της ονομάζεται Γνωστικό Συμπεριφορικό Δράμα (Cognitive Behaviour Drama-CBD), το οποίο συνδυάζει για πρώτη φορά μεθόδους της ψυχολογίας για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωστική και κυρίως η συμπεριφορική, με την τέχνη του θεάτρου. Το σημείο τομής του θεάτρου με τον αυτισμό βρίσκεται στην φύση του αυτισμού. Καθώς βασική αδυναμία των παιδιών είναι να μπουν στη θέση των άλλων, να κατανοήσουν πως αισθάνονται και να ανταποκριθούν με ευαισθησία στις ανάγκες τους, το θέατρο απαιτώντας την κατανόηση των σχέσεων, και την ανακάλυψη και την εξέλιξη των εκφραστικών μέσων του καθένα, δρα θεραπευτικά. Η  μέθοδος αυτή βασίζεται στο θέατρο αλλά δεν είναι απαραίτητο να αναφέρετε  μόνο σε παιδιά με αυτισμό αλλά και σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να προσεγγίσουν τους μαθητές τους έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοούν και όχι να αναπαράγουν άσκοπα γνώσεις. http://tvxs.gr/news

(Εργασία: Βασίλης Καμπύλης)

1 σχόλιο:

  1. Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, έτσι; Η λέξη "θεράπευσε" παραπέμπει στην πλήρη ίαση της πάθησης, κάτι που στην περίπτωση του αυτισμού είναι αδύνατο. Καλό θα ήταν να είστε πιο προσεκτικοί με τις λέξεις γιατί συμβαίνουν πολλές παρεξηγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή