Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Θεραπεία μέσω της γραφής (εργασία σε εξέλιξη)

Δημιουργική γραφή θεωρειται κάθε γραφή φανταστική λογοτεχνεία,ποίηση. Έργα που εντασσονται σε αυτη τη κατηγορία περιλαμβανουν τα μυθιστορήματα ,η επική ποίηση ,τα διηγήματα και η ποίηση.

Η δημιουργική γραφή εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε στην Πανεπιστημιακή κοινότητα των Η.Π.Α.στις αρχες 20ου αι. Εξελίχθηκε στους κολπους των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κολούμπια ,Πρίνστον,Μπράουν,Αιόβα και Μπένιγκτον.

Μέσω της μεθοδολογίας που κάθε πανεπιστημιακό ιδρυμα και κάθε έγκυρος εκπαιδευτικός φορέας εφαρμόζει για να διδάξει τη δημιουργική γραφή ο γραπτός λόγος απελευθερώνεται και αναγνωρίζεται ως δικαίωμα κάθε δυνητικού συγγραφεα. Μεσω της δημιουργικής γραφής εξασφαλίζεται ενα μεσο διευρυνσης του λόγου και στοχασμού.(βικιπαιδεια)

Με τη δημιουργική γραφη εκφράζουμε τις σκέψεις μας ,αυτό που πιστεύουμε ,που νομίζουμε κ βιώνουμε ,επικοινωνούμε με "κρυμμένες" πτυχες του εαυτου μας ,αυξάνουμε την εμπιστοσύνη του εαυτού μας ,οργανώνουμε και πλαισιώνουμε τις σκέψεις μας,μαθαινουμε να γράφουμε χωρις αυτολογοκρισία και εσωτερικευουμε αυτο που εκφραζουμε δηλαδή με τον γραπτο λογο εχουμε αρκετο χρονο ωστε να επεξεργαστουμε τις σκεψεις μας.
Συνήθως ο γραπτός λόγος βγαίνει μεσα απο κάθε σκέψη μας μια συναισθηματική σχέση αυτού που γράφει με το γραπτο του. Επιπλέον μας προσφερει σκεέψεις περιγραφές ,ύφος,-πλοκή. Επισης πιο ευκολα γράφεις κατι αν είσαι συναισθηματικά φορτισμένος.
Το γράψιμο βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα που πολλες φορές παρατηρείται στην πορεια μιας ψυχοθεραπευτικής προσεγγισηςπου μπορεί να γίνεται εξάσκηση στην θεραπευτική γραφή σε συνδυασμό με μια θεραπευτική μέθοδο.
Αυτονόητο είναι οτι όλοι μπορούμε να γράψουμε ακομα κι αν καποιος δεν έχει ταλέντο στο γράψιμο.
Γράφοντας,ανακαλυπτουμε πιο πολύ τον εαυτό μας αλλά και εκφράζουμε την εμπειρία απο τη ζωή μας.
Μερικά εργαστήρια γραφής έχουν στόχο να κινητοποιήσουν τον άνθρωπο να γράφει προς την κατεύθυνση της αυτογνωσίας κ σκοπό την εξάσκηση στην αντιμετώπιση κάθε εμποδίου που αποτρέπει το γράψιμο.
Στόχος των ανθρώπων που παρακολουθούν εργαστήρια γραφής είναι να ξεκλειδώσουν μυστικά τους εαυτούς τους. Προκειταιγια ομάδες. 3-5 ατόμων. Καθε κύκλος αποτελείται απο 8-10 συναντήσεις 10λ. Οι άνθρωποι γράφουν καθοδηγημένοι από ειδικευμένο συντονιστή που θέτει κανόνες ανάλογες με τις ανάγκες και χαρακτηριστικά της ομάδας.

Χαρακτηριστικα γραφης:
Μονιμότητα
Σιωπή και μοναξιά
Το σώμα
Ο φόβος
Πειθαρχία
Η τεχνική διαφορά ανάμεσα θεραπευτική γραφη και τα αλλα εργαστήρια ειναι οτι τα άτομα που ειναι σε ομάδες ακολουθούν κάποια μέθοδο ψυχοθεραπειας
Η μέθοδος της δημιουργ. Θεραπευτ.γραφης κινητοποιεί ένα υψηλό δυναμικό αυτοσυνηδησίας κ δίνει ερεθίσματα για περισυλλογή.
Η θ.γ.συνιστάται στους ανθρώπους που ακολουθουν μια προσέγγιση ψυχοθεραπείας άνθρωποι με κατάθλιψη αγχος αγωνιεςπροβληματα κ.α.
Επίσης με τον όρο θ.γ. αναφερομαστε σε συγκεκριμένες χρήσεις διαφόρων τεχνικών γραφής σε θεραπευτικό πλαίσιο. Βοηθαλοιπον τους ασθενεις δίνοντας τον έλεγχο του εαυτου τους ξεπερνώντας την αισθηση ανικανότητας. 2ον δίνει στους ασθενείς χαρτί και μολύβι ολου καταγράφουν για τη πορεια υγιειας τους που μπορουν να μοιραστουν με γιατρούς .
3ον οι άνθρωποι έρχονται σε επαφη με ερωτηματα που τους απασχολούν κ χρησιμοποιουν τη γραφή ως εργαλειο διαχείρησησυναισθηματων.

(εργασία: Ματίνα Παυλοπούλου με πληροφορίες από το blog)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου